Pips Nedir ?
Pips dediğimiz mevzu FX piyasalarında kullanılan, kripto piyasasının satoshi (sats) birimi gibi bir şey. Pips’in tam hesaplanışını anlamanız açısından alttaki görsel size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Forex’de pips hesaplanma tablosu
Şimdi 1 pips’in FX paritelerinde hangi miktara denk geldiğini biliyorsunuz. Back-test veya analiz yapmanız açısından EURUSD, GBPUSD gibi pair’leri (çiftleri) kullanırsanız işinizin kolaylaşacağını ileteyim.
FX biliyorsunuz ki 5/24 bir piyasa. Haftada sadece 20 pips kâr etme hedefimiz olsun. Her pozisyonumuzda bakiyemizin %1,5’ini riske edelim ve sadece 1:1 R:R oranı ile hareket edelim.
Bakiyemizin $1000 olduğunu varsayalım. Her trade’de alacağımız risk %1,5 idi hatırlıyorsunuz. Bu da demek oluyor ki sadece $15 risk alıyoruz. Bir diğer deyişle 20 pips’lik stop’umuz ilk başta 15 dolara tekabül ediyor. Keza kâr alımımız da 20 pips yani 15 dolara tekabül ediyor. Ve bu sadece 1 haftalık hedefimiz.
Bu durumu, yani haftada bakiyemizi %1,5 büyütmeyi düşünüp, sürdürülebilir hâle getirip, aylık en 6% büyümeyi hayal edelim. Bu sistem, size bir yılın sonunda %100 oranında bir büyüme getirecektir. Bu da demektir ki $1000 dolarınız $2000 dolar olacak. Çoğunuza bu durum komik gelebilir :). Ancak çok sistematik bir yönteme sahip oldunuz, bir alışkanlığınız oldu ve paranızı nasıl realize edip nasıl koruyarak ilerleyeceğinizi artık biliyorsunuz. Daha da güzeli artık ana paranız $1000 değil, $2000 oldu.
Şimdi $2000’lik bir bakiye ile aynı işlemlere hazırız. Aynı süreçten geçiyoruz ve yeni senemizin sonunda bakiyemiz $4000’e yükseldi. İşte heyecan şimdi başlıyor çünkü bakiyenizin artık exponantial yani Türkçesi ile üssel (2n) olarak büyüdüğünü kavradınız.
$1000 -> $2000 -> $4000 -> $16,000 -> $32,000 -> $64,000 -> $128,000 -> $256,000 -> $512,000 -> $1,024,000
Çok temel bir strateji ile kazanç kayıp endeks örneği
Evet, basit matematik. Basit strateji ama fiyat ve sayılar ortada. Tabii ki 1000 doları yönetmek ile 512,000 doları yönetmek arasında dağlar kadar fark var. Ancak bu 9 sene boyunca siz ciddi bir mantaliteye, teknik analiz bilgisine ve risk yönetimine sahip olacaksınız. Her şeyden evvel kazandığınız parayı alın teriniz, bileğinizin hakkı ile kazandığınız için bu para sizin yetenekleriniz dahilinde yönetilecek. Yani size bu para gökten gelmedi. Kendi emeğiniz ile yaptığınız bir para. Bu yüzden inanın ki $1000 ile $512,000 arasında yönetim olarak ciddi farklar olmayacaktır, eğer ki dediğim gibi çelik gibi mantaliteniz ve bozmadığınız bir stratejiniz varsa. Bir süre sonra sizin için bu iş bir rutine dönecek, aynı işe gidip gelmeniz veya her gün yaptığınız kahvaltı gibi.
Peki kendinizi geliştirdiğinizi ve çoğu haftayı 1:1 değil de 3:1 gibi bir R:R oranı ile kapattığınızı düşünün :). 14. haftada ulaşacağınız ROI (Return of Investment / Yatırımın Geri Dönüşü) %51,3 olacaktır. Bu da inanılmaz bir hesap/bakiye büyümesi anlamına geliyor.
Tabii ki o aşamaya gelmeniz çok zaman alabilir. Zira bu işin teknik kısmı emin olun çoğu kişinin zannettiği kadar basit değil. Hatta ve hatta teknik kısmın yetmediği temel kısmın çok sıkı takip edilmesi gerektiği zamanlar geliyor.
Özet olarak dikkat etmemiz gereken en temel 4 nokta:
1) Realistik bir şekilde uygun Reward:Risk içeren modeller bulmak.
2) İşleme girerken aldığınız risk kısmına, kazanacağınız reward (ödül) kısmından daha çok önem vermek.
3) Kesin olmamak ile birlikte bir risk alışınıza karşın en az iki reward (ödül) gelecek şekilde pozisyonlar aramaya çalışmak.
4) İyi analiz edilmiş, doğru ve küçük risk alınarak yapılmış bir setup (kurulum) bulmaya çalışmak ve ona odaklanmak. Stop-loss çalışsa bile bunun dünyanın sonu olmadığını hatırlamak.
Kısacası bu bir emek işi. 10 sene çalışacaksınız ve cebinizde 1 milyon dolarınız olacak deseler çok sevinebilirsiniz ama bunun günümüz şartları ile %90’ımız için imkânsız olacağını düşünebilirsiniz. Fakat bu başarılabilir bir şey. Teknik analiz, temel analiz, psikoloji, sistem ve sabır. Hepsinin kombinasyonu size başarıyı ve düzenli bir büyümeyi getirecektir.
Bunu nereden mi biliyorum? :)
Saygılarımla.
-Efloud.